Natuurgebieden in Overijssel Nederland
Camping Kuiperberg Twente Overijssel
Feestlocatie Party Lounge Ootmarsum Twente
Vakantiehuisjes in Twente Overijssel
Lutterzand De Lutte - Overijssel

Het Lutterzand in Twente Overijssel

Het Lutterzand in De Lutte Twente. Mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen.

Lutterzand ten opzichten van Kuiperberg Ootmarsum

VVV De Lutte:

Het natuurgebied Lutterzand is voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een gezellig dagje uit, genieten van de natuur. Het gebied is het gehele jaar toegankelijk waar u vrij kunt wandelen en fietsen op de daarvoor aangegeven paden.

Lutterzand De Lutte

Een absolute topper in de regio wat betreft de combinatie van natuur, ontspannen en genieten. Voor iedere Twentenaar staat Het Lutterzand synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. Verreweg het meest gefotografeerd is de bekende bocht in de Dinkel aan de westkant van dit 750 ha grote en uiterst gevarieerde natuurgebied.

De rivier stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen. Centimeter voor centimeter knaagt het stromende water hier stukjes van de oever af. Zeker bij hoog water gaat het soms hard. Zelfs de oudste en stevigste bomen leggen uiteindelijk het loodje en worden een prooi van de stroom. Dat levert steeds weer een iets ander totaalbeeld op, maar altijd even wonderlijk van schoonheid.

De natuur en het glooiende landschap is gevarieerd met dennenbomen, loofbomen, jeneverbessen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is ook een hemel op aarde voor tal van vogels en de oever van de Dinkel is het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Op bijna iedere fietskaart van Twente maakt dit gebied deel uit van de route. Bij twee sfeerrijke horecagelegenheden kan men even heerlijk bijkomen op het terras of in het familierestaurant. Het Lutterzand biedt ook plek aan een rustiek gelegen natuurcamping en er staan zomerhuisjes verspreid tussen de bomen. Hoewel er veel mensen komen, is dit prachtige gebied altijd een oase van rust gebleven.

Uw hond mag ook mee, mits aangelijnd.

bron: vvv de lutte

 

Vakantiehuisjes in de buurt van het Lutterzand bij De Lutte

Tip! Vakantiehuisjes in Twente

Vakantiehuisje in Twente? Kies dan een van de zeven gezellige vakantiehuisjes op vakantiepark Kuiperberg in Ootmarsum. Alle natuurgebieden in de buurt en Ootmarsum op loopfstand.

 

Natuurmonument Lutterzand

Het Lutterzand is een natuurmonument en recreatiegebied in de gemeente Losser in Overijssel.

Het bosgebied in Twente ligt tussen De Lutte en Denekamp en wordt landschappelijk gekarakteriseerd door het grillige stroomdal van het riviertje de Dinkel dat hier zijn natuurlijk meanderend verloop tot op heden kon behouden.

Het beekdal van de Dinkel is als Dinkelland opgenomen in de Habitatrichtlijn. Het Lutterzand geldt als provinciaal aardkundig monument. Bij de 'groene staart' is in een binnenbocht van de Dinkel de ontwikkeling van een kronkelwaard zichtbaar. De oever van de buitenbocht wordt gevormd door een steile wand van enkele meters hoogte.

Het gemengde bosgebied van het landgoed vertoont een afwisselende vegetatie van oude en jonge waaidennen naast percelen met heide en jeneverbesstruiken op oude zandverstuivingen. Tot de kenmerkende fauna in het gebied behoren onder andere de ijsvogel, de oeverzwaluw, de nachtzwaluw, de zwarte en de bonte specht, de buizerd en de aalscholver.

Het gebied is van oudsher aantrekkelijk voor dagtoerisme en wordt voor bezoekers ontsloten door de Lutterzandweg, die op enkele kilometers van De Lutte via de Kribbebrug de Dinkel oversteekt. Het wandel- en fietsgebied is het gehele jaar geopend.

bron: wikipedia

+31 541 291624 Contact info@kuiperberg.nl