Natuurgebieden in Overijssel Nederland
Camping Kuiperberg Twente Overijssel
Feestlocatie Party Lounge Ootmarsum Twente
Vakantiehuisjes in Twente Overijssel
De laan van Singraven bij Denekamp  - Overijssel

Landgoed Singraven in Twente Overijssel

Het Singraven bij Denekamp in Twente Overijssel. Waar landgoed en Dinkel elkaar ontmoeten!

Huize Singraven Denekamp

Landgoed Singraven:

Landgoed Singraven beslaat ongeveer 500 hectare, waarvan ruim de helft bos en de rest voornamelijk landbouwgrond en natuur. Er is een grote variatie aan natuurschoon, mede door de aanwezigheid van de Dinkel.

Huize Singraven op landgoed Singraven

Er zijn veel mogelijkheden om wandelend of fietsend het landgoed te verkennen, bijvoorbeeld via uitgezette routes. Een deel van het landgoed bestaat uit een niet voor publiek toegankelijk stiltegebied. Hier komen zeldzame planten en dieren voor zoals ijsvogels en marters.

 

Vakantiehuisjes in de buurt van het Singraven bij Denekamp

Tip! Vakantiehuisjes in Twente

Vakantiehuisje in Twente? Kies dan een van de zeven gezellige vakantiehuisjes op vakantiepark Kuiperberg in Ootmarsum. Alle natuurgebieden in de buurt en Ootmarsum op loopfstand.

 

Geschiedenis

Landgoed Singraven wordt voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. Deze beleende het aan derden, onder wie de Oldenzaalse Begijnen. In 1398 kwam het huis in bezit van de familie Hondenberg die het huis in 1415 versterkte tot havezate.

Watermolen Singraven 1931

In de volgende eeuwen behoorde Singraven toe aan de graven van Bentheim en aan de adellijke familie Sloet, die het inmiddels vervallen huis in 1651 volledig liet slopen en herbouwen. Daarna kwam het landgoed door vererving resp. verkoop achtereenvolgens in handen van de families De Thouars, Roessingh Udink en Laan.

Willem Frederik Jan Laan, de laatste particuliere bewoner/eigenaar, liet forse verbouwingen en restauraties uitvoeren, zowel aan het Huis als aan andere onderdelen van het landgoed. Bovendien vergaarde hij een enorme kunst- en antiekcollectie die nu nog in het Huis te bezichtigen is. Hoewel de (kinderloze) heer Laan tot zijn dood in 1966 op Singraven bleef wonen, gaf hij het landgoed al in 1956 in eigendom aan Stichting Edwina van Heek.

De zorg voor en instandhouding van Landgoed Singraven past in de statutaire doelstelling van Stichting Edwina van Heek om cultureel erfgoed en natuurmonumenten in Oost-Nederland te beschermen. Stichting Edwina van Heek is in 1946 opgericht volgens de laatste wil van de toen overleden Edwina van Heek-Burr Ewing. Zij was de echtgenote van Jan Bernard van Heek (1863-1923) en woonde op Landgoed Zonnebeek ten zuiden van Enschede, dat eveneens door de Stichting in stand gehouden wordt.

bron: landgoed singraven

+31 541 291624 Contact info@kuiperberg.nl