Stadsgezicht Oostwal in Ootmarsum
Camping Kuiperberg Twente Overijssel
Feestlocatie Party Lounge Ootmarsum Twente
Vakantiehuisjes in Twente Overijssel
Eddy tenniglo maakt midwinterhoorn Oude bezems om siepelmarkt

Siepelmarkten Ootmarsum

Gezellige Ootmarsumse markt met oude ambachten en cultuur. Een bezoekje waard tijdens uw verblijf in Twente!

Traditioneel de was doen op de Siepelmarkt Ootmarsum

In 1969 werd voor het eerst in Ootmarsum een Siepelmarkt gehouden. Het leverde destijds drie succesvolle edities op en bestaat deze Siepelmarkt nog steeds. Een evenement dat blijft boeien, ondanks dat er aan de formule nauwelijks wordt gesleuteld. Oude ambachten, de Boerenbruiloft en de Kindermarkt blijven de speerpunten van de Siepelmarkten. Voeg daarbij de gemoedelijke sfeer, het historische en aantrekkelijke stadscentrum en de voelbare gastvrijheid. Dat maakt de Siepelmarkten tot een uniek gebeuren waar al decennia lang jaarlijks tienduizenden mensen veel plezier aan beleven. Niet voor niets komen deelnemers graag terug, maar zijn er ook talloze bezoekers, die ieder jaar weer de Siepelmarkten met stip op hun vakantiekalender hebben genoteerd.

Oude Twentse ambachten

Eén van de pijlers van de Siepelmarkten is het laten zien van oude ambachten. “Die invulling wordt wel steeds moeilijker,” vertelt Tim Zweerink, “De mensen, die de oude ambachten nog uitoefenen worden ouder en een aantal, die jarenlang in Ootmarsum met veel plezier hebben gestaan, leven niet meer. Anderen zeggen af vanwege hun gezondheid. Toch zijn we er in geslaagd om de invulling rond te krijgen. We hebben zelfs ‘nieuwe oude ambachten’ naar Ootmarsum kunnen halen. Zo komt er een Friese houtsnijwerker en verder is er een kleiblaaster bij gekomen. Dat moet iets heel bijzonders zijn. Dat geldt zeker ook voor Suus fotoshop. Deze komt op de tweede Siepelmarkt met oude fotocamera’s en wie dat wil kan zich daarmee laten portretteren in haar mobiele fotoshop. Ook uit Friesland komt een biologische groenten – en fruitteler, die dus nog op de ouderwetse wijze groente verbouwd en fruit teelt.

Dokken maken tijdens de Siepelmarkt in Ootmarsum

Verder kennen we het vertrouwde aanbod met ambachtslui, die al vele jaren naar de Siepelmarkten komen. Zij melden zichzelf vaak al maanden van te voren aan met het verzoek om op dezelfde plaats te mogen staan als in voorgaande edities. Zij genieten ieder jaar weer van de ouderwetse en gezellige sfeer, die er tijdens de Siepelmarkten hangt,” laat Zweerink de oude ambachten de revue passeren.

Ootmarsumse Boerendansers

De Siepelmarkten worden gehouden op drie opeenvolgende donderdagen en tijdens elke markt is er een groep Boerendansers aanwezig. Tijdens de eerste Siepelmarkt komt de folkl.dansgroep Twentsche Leu uit Hengelo optreden. Zij zullen dit jaar voor het eerst aanwezig zijn tijdens de Siepelmarkten. Op de tweede Siepelmarkt zijn het de Vasser Boerendansers, die de folkloristische dansen laten zien en horen. Het is een ervaren groep, die vol passie deze traditie en folklore aan de toeschouwers laat zien. Dat geldt ook zeker voor de Boerendansers uit Ootmarsum, die de laatste Siepelmarkt een thuiswedstrijd spelen. Dat doen ze zonder Bennie Geerdink (Hams), de koetsier, waarvan op de woensdagavond voor de laatste Siepelmarkt afscheid wordt genomen tijdens de wekelijkse folkloristische avond van de Ootmarsumse Boerendansers bij hotel van der Maas. Alle drie de groepen laten tijdens de Siepelmarkt alles zien waar een vroegere Twentse bruiloft op gebaseerd is. Het neugen, het broed halen en het geven van het ja-woord zijn de ingrediënten van een feestelijke Twentse bruiloft. Dat gaat gepaard met vrolijke muziek en het voltrekken van het huwelijk dat rond de klok van 16.00 uur plaatsvindt op het podium op het Kerkplein.

Kindermarkt

De Kindermarkt voltrekt zich op twee plekken. De Ganzenmarkt is van oudsher de plek waar de kinderen hun goederen konden verkopen, maar sinds een aantal jaren zijn ook de Putstraat en de Kloosterstraat het decor voor de kinderen (en hun ouders). “We hebben de regels dit jaar aangescherpt. De Kindermarkt is echt bedoeld voor kinderen uit de parochie Ootmarsum. Daarnaast willen we niet meer dat na 8 uur ’s morgens nog auto’s over de Kindermarkt rijden, want dat leidt juist voor deze jonge kinderen tot gevaarlijke situaties. Iedereen kan dus tot 8 uur ’s morgens met de auto op het parcours en daarna is dat niet meer mogelijk,” laat een duidelijke voorzitter René Bosch weten. “Op de eerste markt hebben we ruim 100 kinderen, die een plek hebben gereserveerd. Op de tweede zijn dat er ruim 70. Ook de derde is redelijk bezet, maar in de praktijk merken we dat de reserveringen voor de laatste Siepelmarkt wat later komen. Kinderen kunnen zich iedere woensdagmiddag aanmelden bij café Radboud waar John Beniest zorgt voor het afhandelen van de reserveringen en het verdelen van de plekken.”

bron: siepelmarkten.nl

+31 541 291624 Contact info@kuiperberg.nl